Kleincellige longkanker komt voor bij ongeveer 15% van de longkankerpatiënten. Hij bestaat uit kleine cellen die bijzonder snel delen. De tumor ontstaat meestal in de luchtpijp of in een bronchus. De tumor groeit niet alleen snel, maar zaait ook makkelijk uit in het lichaam en vormt metastasen. De behandeling vereist dan ook meestal chemotherapie en soms ook bestraling. Kleincellige longkanker komt typisch voor bij rokers.
Bij 85% van de gevallen van longkanker is sprake van niet-kleincellige longkanker. Hij wordt gekenmerkt door grotere kankercellen. Deze kanker is minder agressief dan de kleincellige vorm, wat betekent dat de tumor minder snel groeit en uitzaait. Er zijn verschillende subtypen:
De tumor kan al lange tijd in het lichaam aanwezig zijn alvorens te worden ontdekt. Als de tumor klein en gelokaliseerd is, kan een operatie, vaak gevolgd door chemotherapie, voldoende zijn om genezing te brengen.
Oncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderDe mRNA-technologie... Een baanbrekend stukje technologie, dat volgens Klinisch biologe Isabel Reloux-Roels (UZ Gent) bij eventuele toekomstige pandemieën opnieuw kan ing...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen