Een diepe veneuze trombose (DVT) kan zonder symptomen gepaard gaan. Wees dus alert als er een of meerdere risicofactoren aanwezig zijn.
Een diepe veneuze trombose kan ongemerkt optreden, maar meestal gaat de aandoening gepaard met:
Deze symptomen zijn unilateraal, wat betekent dat ze maar in één been optreden.
Bij een diepe veneuze trombose zonder symptomen kan de eerste zichtbare waarneming een longembolie zijn: de gevaarlijkste complicatie bij deze aandoening.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Een Doppler-echografie (ook wel een echo-Doppler of een Duplex) is het referentieonderzoek waarmee de diagnose van diepe veneuze trombose (DVT) wordt bevestigd. Bij dit onderzoek wordt een zwartwitbeeld van het aderstelsel genomen (echografie) en de doorstroming van het bloed in de aders gemeten door middel van ultrasonen (het Doppler-effect).
Met de echo-Doppler kan de bloedsomloop in de aders dus zichtbaar worden gemaakt en geanalyseerd:
• Analyse van een bloedstaal, in het bijzonder voor het bepalen van de D-dimerenwaarden. D-dimeer is een afbraakproduct van fibrine (een stollingseiwit dat ontwikkeld wordt tijdens de klontervorming) en is van nature in het bloed aanwezig. De D-dimeerwaarden stijgen in bepaalde omstandigheden: ouderdom, kanker, infectie, zwangerschap, blauwe plek enz. Een positieve uitslag wijst dus niet onmiddellijk op een diepe veneuze trombose. Maar bij een negatieve uitslag kan deze diagnose voor 95% worden uitgesloten.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Sommige oorzaken van diepe veneuze trombose zijn niet te vermijden, zoals leeftijd, stollingsafwijkingen, een bestaande kanker enz. Maar andere r...
Lees verderProf. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in het Universitaire Ziekenhuis Saint-Luc
Gilberte Deltour, voormalig voorzitster van de Franstalige Vereniging van Zelfstandige Verpleegkundigen
Tanja, 29 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen