Het dragen van steunkousen, -panty’s of elastische verbanden is een vast onderdeel in de verzorging en de behandeling van diepe veneuze trombose. Ze zijn gemaakt van heel sterk en vrij spannend textiel en drukken de aders samen, waardoor de bloedsomloop versnelt. Tegelijkertijd beletten ze dat de klonter van de vaatwand loskomt.
Steunkousen en -panty’s zijn in verschillende modellen, maten en kleuren te krijgen. Maar het belangrijkste is de graad van compressie. Er zijn er drie. Bij diepe veneuze trombose is klasse 2 of 3 aangewezen. Volg daarvoor de raad van de arts.
Het is belangrijk dat u de juiste graad van compressie kiest. Als u kousen van klasse 3 koopt terwijl de zwelling in uw been op zijn hoogtepunt is, zult u na absorptie van het vocht misschien in uw kousen ‘zwemmen’ en zal de druk te klein zijn. Dan hebt u weinig baat bij het dragen van dergelijke kousen.
Steunkousen worden vooral overdag gedragen, als u actief bent dus. Het heeft geen enkele zin om ze ’s nachts aan te houden.
Bij een bewezen diepe veneuze trombose moet de behandeling door steunkousen op zijn minst worden voortgezet tot de klonter volledig is opgelost.
Om een diepe veneuze trombose te voorkomen is het raadzaam om steunkousen te dragen in potentiële risicosituaties, zoals vluchten van meer dan zes uur, langdurig noodgedwongen in bed blijven liggen enz.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een diepe veneuze trombose niet beter door in bed te blijven liggen. Een gebrek aan beweging en langdurig rechtstaan of stilzitten zijn net sterk af te raden.
Bij een diepe veneuze trombose is het van groot belang dat u uw benen beweegt zo gauw dat kan. De kuitspieren werken namelijk als een pomp op de aders, en dat heeft minstens twee effecten:
Alle uithoudingssporten waarbij de beenspieren en de enkelgewrichten aan het werken worden gezet, helpen een diepe veneuze trombose te voorkomen en te genezen:
Sporten zoals tennis en squash zijn dan weer afgeraden. Er bestaat namelijk een kans dat de klonter loskomt. Bij deze sporten worden (te veel) plotse bewegingen uitgevoerd, zijn er ook veel schokken en moet u veel ter plaatse blijven staan.
Niet alle mensen met een diepe veneuze trombose kunnen makkelijk aan lichaamsbeweging doen (oudere mensen, na een operatie, gips enz.). In deze gevallen zijn kinesitherapiesessie en -oefeningen van groot belang om de beenspieren te doen werken.
Voorbeelden van lichaamsoefeningen:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Maatregelen die verband houden met de levensstijl (dragen van steunkousen, bewegen enz.) zijn even belangrijk als geneesmiddelen. Dat zowel voor het behandelen als het voorkomen van diepe veneuze trombose. Ze moeten worden ingevoerd of bijgestuurd zodra de diagnose gesteld is of bij een verhoogd risico op diepe veneuze trombose.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Sommige oorzaken van diepe veneuze trombose zijn niet te vermijden, zoals leeftijd, stollingsafwijkingen, een bestaande kanker enz. Maar andere risicofactoren kunnen worden vermeden of zelfs tegengegaan. Dat is vooral zo bij diepe veneuze insufficiëntie, posttrombotisch syndroom of een voorgeschiedenis van diepe veneuze trombose.
Oestrogenen vergroten het risico op een diepe veneuze trombose. Het kan dus nuttig zijn om van pil te veranderen en een voorbehoedsmiddel zonder oestrogenen te kiezen: bijvoorbeeld de progestatieve pil of een (hormonaal) spiraaltje. Praat erover met uw gynaecoloog.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van prof. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Sommige oorzaken van diepe veneuze trombose zijn niet te vermijden, zoals leeftijd, stollingsafwijkingen, een bestaande kanker enz. Maar andere r...
Lees verderProf. Cédric Hermans, diensthoofd hematologie in het Universitaire Ziekenhuis Saint-Luc
Gilberte Deltour, voormalig voorzitster van de Franstalige Vereniging van Zelfstandige Verpleegkundigen
Tanja, 29 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen