Een paroxismale episode van voorkamerfibrillatie is een episode die spontaan ophoudt. Deze tijdelijke episoden van voorkamerfibrillatie kunnen bij bepaalde personen onopgemerkt worden. Veelal duren ze trouwens maar enkele minuten; de meeste duren minder dan 24 uur.
De maximale duur werd op zeven dagen gesteld. Bij een eerste episode kan men niet weten of de episode spontaan zal ophouden (paroximale voorkamerfibrillatie) of integendeel zal aanhouden (persistente voorkamerfibrillatie).
Persistente voorkamerfibrillatie is een episode die langer dan zeven dagen aanhoudt. Een ingreep is nodig om de episode tot een einde te brengen en een normaal, sinusritme te herstellen. Dat kan via een elektrische schok of medicamenteus. Maar als deze situatie enkele maanden duurt, spreekt men van “verlengde persistente voorkamerfibrillatie”.
In bepaalde gevallen kan het sinusritme niet hersteld worden en de voorkamerfibrillatie stelt zich definitief in. Dat is mogelijk als het hartritme onregelmatig maar niet te snel blijft. De symptomen zijn niet erg uitgesproken en de betrokkene kan ermee leven, mits het nemen van de nodige voorzorgen (preventie van bloedstolsels of bloedklonters).
Honderden miljoenen mensen wereldwijd hebben slaapapneu. Het is al bekend dat de aandoening het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes typ...
Lees verderWat is de bijdrage van orale antistollingsmiddelen in de preventie van een beroerte?
Het is een feit dat ongeveer een kwart van alle beroertes wordt veroorzaakt door vo...
Lees verderEen beroerte kan het eerste teken zijn van een miskende voorkamerfibrillatie.
Lees verderEen gezond hart pompt continu bloed door het lichaam, door ritmisch te kloppen op elektrische impulsen.
Lees verderEen beroerte kan het eerste teken zijn van een miskende voorkamerfibrillatie.
Lees verderIneke Baas-Arends, verpleegkundig specialist voorkamerfibrilleren
Dr. Georges Mairesse, cardioloog, Clinique du Sud-Luxembourg, Arlon, en voorzitter van de Belgian Heart Rhytym Association
Jean-Pierre, 60 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen