Methylfenidaat is het meest gebruikte geneesmiddel bij de behandeling van ADHD. Van de centrale stimulantia is het ook het meest onderzocht.
80% van de kinderen die behandeld worden met methylfenidaat, reageren positief, dit wil zeggen dat hun aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit aanzienlijk verminderen.
Methylfenidaat is een symptomatische behandeling en werkt dus niet genezend, als de patiënt de behandeling stopzet, kunnen de symptomen terug opduiken.
Naast de onmiddellijke gunstige effecten op aandacht en gedrag, vermindert methylfenidaat op lange termijn de kans op geassocieerde ziekten, zoals angststoornissen en depressie en ook het risico op latere alcohol- of drugsverslaving.
Methylfenidaat werkt bijna uitsluitend in op één van de neurotransmitters, dopamine.
Bij ADHD is het dopaminegehalte in de hersenen te laag. Methylfenidaat verhoogt de concentratie en verhindert dat dopamine wordt opgenomen door de neuronen, de cellen die de structuur van ons brein uitmaken. Dat bevordert de informatieoverdracht in de hersenen en verlicht de symptomen.
Er wordt steeds meer gesproken over ADHD, dus hoeft het niet te verbazen dat er heel wat behandelingsmogelijkheden zijn. Sommige zijn interessant en gerechtvaardigd, an...
Lees verderEen kenmerk van methylfenidaat is dat de stof snel in het bloed wordt opgenomen, snel werkt en ook snel weer afgebroken wordt. Het werkt niet langer dan 3 tot...
Lees verderVolgens sommige auteurs is ADHD te wijten aan een onevenwichtige voeding. Dat klopt echter niet. Wel veroorzaakten Engelse specialisten opschudding toen ze in een studi...
Lees verderDaniel, 43 jaar
Lydie, 46 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen