Het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) is het gevolg van een ontregeling van het complementsysteem dat deel uitmaakt van het afweersysteem of immuunsysteem. Dit systeem beschermt het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, en andere lichaamsvreemde stoffen.
Het complementsysteem bestaat uit een hele reeks eiwitten in het bloedplasma en op de celmembranen van de cellen die de binnenwand van de bloedvaten bekleden (endotheelcellen), complementfactoren genoemd. Complementfactoren worden aangeduid met een letter (C, B, D, H, I) en een soms een cijfer (C3, C5). In normale omstandigheden laten complementfactoren de eigen, gezonde cellen ongemoeid.
Het complementsysteem bestaat uit 35 eiwitten, waarvan 12 rechtstreeks betrokken zijn bij de afweerreactie. De andere regelen de activiteit van het complementsysteem.
Het complementsysteem werkt hetzij door bepaalde soorten witte bloedcellen (lymfocyten) te rekruteren, hetzij door de ontstekingsreactie te bevorderen, hetzij door fagocytose (vertering door andere cellen) van ziektekiemen (virus, bacterie), hetzij door de te elimineren cellen rechtstreeks te vernietigen.
Bij rechtstreeks contact van een complementfactor met een abnormale cel of een lichaamsvreemd organisme start een kettingreactie: in een vooraf bepaalde volgorde worden complementfactoren aangemaakt door het achtereenvolgens verknippen van eiwitten.
Wanneer een van de eiwitten in de kettingreactie niet normaal werkt, kan de cascade niet normaal verlopen of wordt ze integendeel overactief; het complementsysteem is ontregeld. Dat is het geval bij patiënten met atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS).
Eculizumab is een monoklonaal antilichaam dat complementfactor C5 afremt zodat bij de meeste patiënten met atypisch hemolytisch uremisch syndroom...
Lees verderNiertransplantatie is een optie als de nierfunctie helemaal is uitgevallen en de patiënt dialyse krijgt. Het succes van de niertransplantatie hangt echter af van het soor...
Lees verderDr. Karin Janssens van Doorn, nefroloog, Brussel
Hans, 19 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen