cute bronchitis is een plots opduikende en voorbijgaande ontsteking van het bronchiaal slijmvlies. Ze is meestal te wijten aan een luchtweginfectie van virale oorsprong (in zeldzamere gevallen van bacteriële oorsprong), of blootstelling aan irriterende stoffen. Ze veroorzaakt hoest, de productie van groene of gele slijmen en het ophoesten van fluimen (expectoraties). Vaak gaat ze gepaard met koorts en spierpijn. De behandeling van acute bronchitis richt zich meestal uitsluitend op de symptomen:
Antibiotica hebben bij een virale infectie geen enkele zin. De ziekte gaat namelijk meestal vanzelf over. De besmetting duurt normaal een paar dagen. Als u voor de rest gezond bent, zullen uw bronchiën zich al snel herstellen – ongeacht of de oorzaak viraal of bacterieel is.
Mensen met gezondheidsproblemen (hartziekte, nierproblemen, ernstige hepatitis of diabetes die niet onder controle is) die een acute bronchitis krijgen, lopen bij een bacteriële infectie meer risico. In dat geval is een behandeling met antibiotica wel verantwoord.
Mensen met chronische bronchitis zijn gevoeliger voor infecties. Daarom krijgen ze de raad om zich preventief te laten inenten tegen griep (influenza) en longontstek...
Lees verderLichaamsbeweging is een van de pijlers van de revalidatie bij chronische bronchitis. Het helpt de gevolgen van de aantasting aan de longfuncties op te vangen. Maar het...
Lees verderProf. Pierre Bartsch, pneumoloog en tabakoloog in het CHU van Luik
Claire, 52 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen