Depressie - Praat met de juiste mensen over uw depressie | Medipedia
Medipedia : Preventie, Welzijn & Gezondheid

Preventie, Welzijn & Gezondheid

Depressie


GETUIGENISSEN

Praat met de juiste mensen over uw depressie

Praat met de juiste mensen over uw depressie

Marie, 45 jaar

Wie een depressie heeft, moet erover praten om ze te kunnen overwinnen. Maar niet iedereen is even goed in luisteren. Het is dus belangrijk om de juiste gesprekspartner te vinden. Marie doet haar verhaal.

De meeste mensen denken dat het alleen maar een kwestie van wilskracht is om van een depressie te genezen

Na de geboorte van mijn zoon ben ik een tijd depressief geweest. Dat is nu vijftien jaar geleden. Ik had het eerst niet door hoe het met me gesteld was, mijn familie heeft me erop attent gemaakt. Ik was altijd moe, ik had geen zin of fut om wat dan ook te doen. De meeste mensen denken dat het alleen maar een kwestie van wilskracht is om van een depressie te genezen. Ze hebben geen benul van de fysieke impact van deze ziekte. Je bent een gevangene in je eigen lichaam. Ik had vooral veel schuldgevoelens tegenover mijn zoon. Ik vond dat ik niet voor hem zorgde zoals het hoort, terwijl hij me nodig had.

De familie heeft vaak de beste bedoelingen, maar staat soms machteloos

Mijn familie en vrienden hebben me heel veel aandacht gegeven en met me over mijn depressie gepraat, maar ze wisten niet hoe ze me moesten helpen. Als je een depressie hebt, kun je niet de nodige afstand nemen van jezelf en je gevoelens. Vaak heb je de indruk dat de dingen die je vrienden en familie zeggen, beïnvloed zijn door de genegenheid die ze voor je voelen. Ook als hun opmerkingen steek houden, bereiken ze niet altijd hun doel.

Externe hulp om de depressie aan te pakken

Ik heb de hulp ingeroepen van een psychiater die ook psychotherapeut was. In het begin kon ik moeilijk praten, maar ze heeft me al snel op mijn gemak gesteld. Therapie is van cruciaal belang om te genezen. Je moet de oorzaak van het probleem vinden en begrijpen, de reden waarom je je niet goed voelt. Het is moeilijk, maar net dat geeft je het nodige duwtje om eruit te geraken. Wees niet bang om een beroep te doen op een externe persoon. Dat kan een arts of een therapeut zijn. In jouw ogen zal hij meer geloofwaardigheid hebben en bezit ook de neutraliteit die nodig is om ons te helpen. Maar praten met je omgeving, ook over de stap die je zet, blijft even belangrijk. Hun steun blijft onmisbaar!

Deel en print dit artikel


NIEUWS

Depressie na beroerte 23 02 2011
Depressie
Depressie na beroerte

Bij een CVA of beroerte geraakt er bloed in de hersenen ofwel geblokkeerd (herseninfarct), ofwel verspreid buiten de bloedvaten (hersenbloeding). Op die manier kunnen...

Lees verder

UW FAVORIETE ITEMS

65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby 19 09 2023
Depressie
65-plussers: gelukkiger en gezonder met een hobby

Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...

Lees verder
04 12 2019
Depressie
In de natuur: twee uurtjes per week, minstens!

Wekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.

Wie twee uur of langer in de natuur d...

Lees verder

OPINIEPEILING

U bent al enkele dagen in een sombere stemming en wil er iets aan veranderen. Wat doet u?

ZIEKTES IN DE KIJKER


PREVENTIE IN DE KIJKER

Alle thema's
NEWSLETTER

ONZE GIDSEN

Medipedia facebook