Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:14
Ook mannen kunnen een pre- of postnatale depressie krijgen: ongeveer 10% van de vaders zou in de periode voor of na de bevalling een depressie doormaken.
Een depressie in de periode rond de bevalling wordt doorgaans met jonge mama's geassocieerd. Maar ook mannen kunnen depressieve symptomen vertonen voor of na de geboorte van hun kind, ook al maken ze uiteraard niet dezelfde biologische veranderingen door.
Uit een meta-analyse van 43 studies* blijkt dat ongeveer 10% van de vaders tijdens de drie maanden voor de geboorte van zijn kind, of tijdens het jaar daarna, af te rekenen krijgt met babyblues. Vooral tussen de derde en de zesde maand na de bevalling blijken jonge vaders kwetsbaar voor een depressie.
Een echte verklaring voor een perinatale depressie (voor en na de geboorte) bij mannen blijkt de wetenschap niet te hebben. Maar het vaderschap is uiteraard een ingrijpende gebeurtenis, en voor nogal wat mannen blijkt het niet gemakkelijk om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.
Wetenschappers stelden wel vast dat babyblues bij de vader vaak samen voorkomt met een depressie bij de moeder. Een oorzakelijk verband tussen een depressie bij de vader en een depressie bij de moeder is niet aangetoond.
Maar de vaststelling is wel belangrijk om eventuele depressies bij de vader of de moeder te voorkomen. Zeker omdat een depressie bij de jonge ouders negatieve effecten kan hebben op de emoties, het gedrag en de ontwikkeling van hun kind.
Concreet zou een babyblues bij de ene ouder meteen tot een verhoogde aandacht moeten leiden voor de mentale gezondheid van de andere ouder. Ook de behandeling van de postnatale depressie zou zich misschien meer op het koppel moeten focussen dan op de individuele ouder, aldus de auteurs van de studie.
Deel en print dit artikel
Opvliegers, slaapstoornissen, ... : de overgang naar de menopauze gaat vaak gepaard met een aantal fysieke symptomen. Maar vrouwe...Menopauze: soms ook psychische symptomen
Met meer dan 20.000 zelfdodingspogingen per jaar is België samen met Finland het zwaarst getroffen land in West-Europa. Zelfdoding is bij o...Een ernstig probleem in België
De actuele antidepressiva zijn zeer effectief. Toch moeten bij het gebruik ervan, de raadgevingen van de arts str...Respons, remissie en genezing: niet met elkaar verwarren
"Ik had al enkele depressies achter de rug, en kroop toen net uit mijn laatste. Bij de zelfhulpgroep hoopte ik iets te vinden dat mij kon helpen, z...Verbondenheid
Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen