Gepubliceerd op 27/06/2012 à 11:30
Bij elke nieuwe episode van depressie stijgt het risico op terugval. Maar er zijn nog factoren die op lange termijn dat risico kunnen bepalen.
Tot 65% van de mensen met een depressie maakt herhaaldelijke episoden door. Dat heeft gevolgen voor het dagelijkse leven en gaat gepaard met een minder goede levenskwaliteit. Canadese onderzoekers zijn daarom op zoek gegaan naar factoren die terugval gemakkelijker uitlokken en zo genezing op lange termijn belemmeren. Gedurende zes jaar hebben de onderzoekers 585 mensen met een depressie opgevolgd. Zij namen om de twee jaar een interview af van de deelnemers.
In deze periode van zes jaar hebben de onderzoekers gedetailleerde informatie verzameld over de lichamelijke gezondheid van de deelnemers: obesitas, chronische ziekten, chronische pijn, rookgedrag en de mate van lichaamsbeweging.
Ook de geestelijke gezondheid werd onder de loep genomen: huidige symptomen, voorgeschiedenis van depressie, alcoholverbruik, gebruik van antidepressiva, zelfvertrouwen, onmacht over controle van de levensomstandigheden, frequente doodsgedachten en chronische stress.
Door mensen met dezelfde evolutie van depressie te groeperen, konden twee 'depressietrajecten' onderscheiden worden:
Ongeacht de leeftijd en het geslacht waren dagelijks roken, een voorgeschiedenis van depressie en een gevoel van onmacht over de controle van de levensomstandigheden, voortekens voor een nieuwe depressieve episode. Dit geldt echter alleen voor mensen die al een depressie gehad hebben. Maar als de mensen voelen dat ze hun leven wel in de hand hebben, komen ze niet in het negatieve depressietraject terecht.
Deze studie toont dat niet alleen eerdere depressieve episoden het risico op een volgende depressie vergroten, maar ook het roken en het gevoel dat men zijn leven niet onder controle heeft. Verder onderzoek moet uitwijzen of enerzijds stoppen met roken en anderzijds behandelingen om de controle op het leven te versterken, samen met antidepressiva, deel moeten uitmaken van de globale behandeling van depressie. Met andere woorden: of men zo op lange termijn minder terugval van depressie kan veroorzaken.
Bron: Ian Colman, Kiyuri Naicker, YiYe Zeng, Anushka Ataullahjan, amibkaipakan Senthilselvan, Scott B. Patten. Predictors of long-term prognosis of depression. Canadian Medical Association Journal 2011;183(17):1969-76.
Deel en print dit artikel
In de zes maanden voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 meldden deelnemers aan een onderzoek een toename van matige tot ernstige angst en depress...
Lees verderDe studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, probeerde uit te zoeken welke soorten lichaamsbeweging het beste helpen bij depressie door gegevens te bekijken van...
Lees verderVolgens hen schaden die platformen de gezondheid van jongeren en is het enige doel winst maken. "Onderzoek wijst niet uit dat sociale media algemeen en met zekerheid de g...
Lees verderDe huisarts speelt een belangrijke rol in de behandeling van een depressie. “De diagnose van depressie begint vaak bij de huisarts”, vertelt dr. Caroline de Ville, huis...
Lees verderWetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen