Sommige vormen van dystonie hebben een genetische oorzaak. Dat is het geval bij dystonie DYT1, een frequente vorm van gegeneraliseerde dystonie als gevolg van een mutatie van het gen DYT1. Dystonie DYT1 verschijnt in het been of in de arm van een jonge patiënt. Bij sommige patiënten wordt dan het hele lichaam aangetast.
Deze mutatie komt overal ter wereld voor, maar Hebreeuwse Asjkenazim krijgen er het vaakst mee te maken. Gegeneraliseerde dystonie treft 1 persoon op 100.000; bij Asjkenazims bedraagt dat aantal één op 2.000 à 6.000.
Nog een aantal andere genetische oorzaken kunnen in rekening worden gebracht bij dystonie, zelf als zijn deze nog niet volledig geïdentificeerd. Zo zou focale dystonie verschijnen bij mensen die daarvoor een genetische aanleg hebben. Maar in dat geval zijn er meerdere genen bij betrokken. Daardoor is dystonie niet erfelijk in de strikte zin van het woord. Dystonie kan dus verschillende mensen binnen dezelfde familie treffen. Maar over het algemeen, en bij focale dystonie in het bijzonder, gaat het om geïsoleerde gevallen.
Botulinetoxine wordt in een minimale dosis toegediend. Dit geneesmiddel kan dystonie (in dit voorbeeld: blefarospasme) doeltreffend behandelen. De behandeling wordt onmid...
Lees verderBij hemifaciale spasme trekken de spieren aan één gezichtshelft samen. De symptomen kunnen verzacht worden door toediening van botulinetoxine.
Lees verderIn opdracht van het Fonds Secundaire Dystonie werden een brochure en een korte animatievideo gemaakt over dystonie door medicatiegebruik. Die kunnen mensen die geneesmidd...
Lees verderBij hemifaciale spasme trekken de spieren aan één gezichtshelft samen. De symptomen kunnen verzacht worden door toediening van botulinetoxine.
Lees verderBotulinetoxine wordt in een minimale dosis toegediend. Dit geneesmiddel kan dystonie (in dit voorbeeld: blefarospasme) doeltreffend behandelen. De behandeling wordt onmid...
Lees verderCaroline, 28 jaar
Dr. Gonce, neuropsychiater in het CHR Citadelle-ziekenhuis in Luik
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen