De behandeling van hypothyreoïdie is vrij eenvoudig en bestaat uit de inname van thyroxine, ook wel T4 genoemd. Thyroxine is een synthetisch schildklierhormoon. Het wordt in het bloed omgezet in T3. De stof wordt dagelijks toegediend via orale weg, in de vorm van tabletten of druppels. Met thyroxine kunnen de concentraties schildklierhormoon en TSH opnieuw normaal worden.
De behandeling met thyroxine is doeltreffend, maar soms verdwijnen de symptomen van hypothyreoïdie pas volledig na drie tot zes maanden.
Zoeken naar de juiste dosisHet is belangrijk om thyroxine goed te doseren; de dosis is onder andere gebaseerd op het gewicht. In onvoldoende hoeveelheden zal het middel niet doeltreffend zijn. In te grote hoeveelheden kan het ongewenste bijwerkingen veroorzaken, zelfs hyperthyreoïdie. Doorgaans zijn enkele maanden nodig om de juiste dosis te bepalen, met een aanpassing van de behandeling om de vier tot zes weken. Tijdens die aanpassingsperiode is de arts bijzonder waakzaam voor TSH-schommelingen (controle gebeurt met regelmatige bloedafnames), verbetering of verergering van de symptomen en eventuele bijwerkingen.
Voorzorgen met thyroxineHet metabolisme van bepaalde geneesmiddelen (anti-epileptica, anticoagulantia, antidepressiva, enz.) kan sterk worden gewijzigd door hypothyreoïdie.
Bovendien is grote voorzichtigheid geboden bij bejaarden met een hartaandoening en in geval van ernstige hypothyreoïdie. Thyroxine kan immers hartritmestoornissen veroorzaken. Bij inname van dat hormoon moeten de artsen alert zijn en beginnen met een lage dosis. Die wordt geleidelijk verhoogd, onder strikte medische controle.
Bijwerkingen van thyroxineIn te hoge dosissen kan thyroxine bepaalde bijwerkingen veroorzaken: opwinding, angst, slapeloosheid, gewichtsverlies, een snellere darmtransit, intolerantie voor warmte, beven, hoge bloeddruk en vooral hartkloppingen en hartritmestoornissen. Die bijwerkingen staan rechtstreeks in verband met overmatige activiteit van de schildklier. Doorgaans volstaat het om de dosis thyroxine te verminderen om ze te laten verdwijnen.
Een teveel aan schildklierhormoon (te herkennen aan een TSH-waarde onder de normale waarde) kan op middellange tot lange termijn leiden tot botbroosheid (osteoporose) en hartritmestoornissen.
Moet hypothyreoïdie altijd worden behandeld?Wegens de bijwerkingen wordt thyroxine niet zomaar voorgeschreven. De behandeling is alleen gerechtvaardigd bij hoge TSH-concentraties. Als de TSH-waarde normaal is, is de behandeling niet altijd nodig, ook al is er een kropgezwel (struma, schildkliervergroting) of een schildklierhormoontekort aanwezig.
Candice Leblanc
De behandeling van hypothyreoïdie is vrij eenvoudig en bestaat uit de inname van thyroxine, ook wel T4 genoemd. Thyroxine is een synthetisch schildklierhormoo...
Lees verderDe symptomen van hypothyreoïdie zijn niet specifiek en variëren sterk. Daardoor is het niet altijd vanzelfsprekend om de diagnose te stellen. Als een arts een...
Lees verderDe schildklierhormonen spelen een essentiële rol in het metabolisme (activiteitsniveau van het lichaam en de organen). De eerste reeks symptomen van hypothyreoïdie toont een algeme...
Lees verderDe symptomen van hypothyreoïdie zijn dikwijls niet specifiek. Dat wil zeggen dat ze even goed het teken van een andere aandoening,...
Lees verderProf. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Angst voor het vaccin
Artrose
Baarmoederhalskanker
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker