Thyreoïditis van De Quervain is een virale aandoening die voorbijgaande acute hypothyreoïdie veroorzaakt. Dat betekent dat de behandeling met schildklierhormoon (thyroxine) na genezing mag worden gestopt. De ontsteking vernietigt een deel van het schildklierweefsel. Daardoor geeft de schildklier eerst te veel schildklierhormoon af in het bloed. Deze fase van hyperthyreoïdie duurt zes tot acht weken. Daarna volgt een fase van hypothyreoïdie die in 5% van de gevallen chronisch wordt.
Omdat thyreoïditis van De Quervain keelpijn veroorzaakt, kan ze worden verward met een flinke angina (een ontsteking aan de amandelen).
PostpartumthyreoïditisTijdens de zwangerschap treden ingrijpende hormonale veranderingen op. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het risico op hypothyreoïdie in die periode opmerkelijk groter is. 6% van de zwangerschappen mondt immers uit in een postpartumthyreoïditis. De hypothyreoïdie die daaruit voortvloeit, ontstaat het jaar daarna, gewoonlijk drie tot zes maanden na de bevalling.
Kenmerken van postpartumthyreoïditis:
Artikel geschreven in samenwerking met prof. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Bij auto-immuunthyreoïditis wordt de schildklier ‘aangevallen’ door het lichaam zelf. Het lichaam produceert witte bloedcellen – T-lymfocyten – die om een nog niet volledig opgehelderde reden de cellen van de schildklier aanvallen en vernietigen. De schildklier is beschadigd, ontstoken en zelfs kleiner geworden, en produceert niet meer genoeg schildklierhormoon. Als reactie stijgt de TSH-concentratie om te proberen de schildklier te stimuleren. Dat is hypothyreoïdie.
Betrokken aandoeningenAuto-immuunthyreoïditis gaat soms gepaard met andere auto-immuunziekten, zoals vitiligo (een huidaandoening), type 1-diabetes, reumatoïde artritis, bijnierinsufficiëntie (als de bijnieren niet genoeg van een bepaald soort hormonen produceren) of ovariuminsufficiëntie (falende werking van de eierstokken).
Prevalentie en oorzaken van auto-immuunthyreoïditis4 op de 1.000 vrouwen en 1 op de 1.000 mannen hebben auto-immuunthyreoïditis die hypothyreoïdie veroorzaakt. De ziekte is waarschijnlijk te wijten aan genetische en omgevingsfactoren. Sommige bevolkingsgroepen, zoals de Japanners, krijgen hier vaker mee te maken. Waarschijnlijk omdat ze hiervoor genetisch aangelegd zijn en vanwege hun jodiumrijk dieet op basis van vette vis en algen.
Ziekte van HashimotoNaast de gewone symptomen van hypothyreoïdie, wordt de ziekte van Hashimoto vaak gekenmerkt door een hard kropgezwel (struma). Dat is een zichtbare, soms spectaculaire zwelling van de schildklier. Het kropgezwel gaat dikwijls gepaard met min of meer grote, min of meer talrijke knobbels (noduli). Het gezwel kan pijnlijk zijn, maar dat is zelden het geval.
Atrofische thyreoïditisZoals de naam aangeeft, wordt atrofische thyreoïditis gekenmerkt door een abnormaal kleine schildklier. Vermoedelijk gaat het om een nasleep of een geavanceerd stadium van de ziekte van Hashimoto. Atrofische thyreoïdtis is dus geen aparte aandoening.
Een ander specifiek kenmerk is dat atrofische thyreoïditis dikwijls bij 50-plussers wordt vastgesteld. De bloedanalyse toont antistoffen tegen het thyroïdperoxidase (anti-TPO), maar minder dan bij ziekte van Hashimoto. Bovendien evolueert ze trager naar een bewezen hypothyreoïdie.
Artikel geschreven in samenwerking met prof. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Thyreoïditis is een ontsteking van de schildklier. Het is de belangrijkste oorzaak van hypothyreoïdie (bijna 90% van de gevallen).
Er bestaan verschillende soorten thyreoïditis die hypothyreoïdie kunnen veroorzaken:
De oorzaak van thyreoïditis is een disfunctie van het immuunsysteem. De schildklier wordt niet herkend als orgaan, maar als een vreemd lichaam. Sommige witte bloedcellen beginnen dus antistoffen tegen het thyroïdperoxidase te produceren (anti-TPO). Die stoffen ‘remmen’ de schildklier door de schildklierweefsels aan te vallen. Bij abnormaal hoge hoeveelheden in het bloed is er sprake van thyreoïditis.
Artikel geschreven in samenwerking met prof. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
De behandeling van hypothyreoïdie is vrij eenvoudig en bestaat uit de inname van thyroxine, ook wel T4 genoemd. Thyroxine is een synthetisch schildklierhormoo...
Lees verderDe symptomen van hypothyreoïdie zijn niet specifiek en variëren sterk. Daardoor is het niet altijd vanzelfsprekend om de diagnose te stellen. Als een arts een...
Lees verderDe schildklierhormonen spelen een essentiële rol in het metabolisme (activiteitsniveau van het lichaam en de organen). De eerste reeks symptomen van hypothyreoïdie toont een algeme...
Lees verderDe symptomen van hypothyreoïdie zijn dikwijls niet specifiek. Dat wil zeggen dat ze even goed het teken van een andere aandoening,...
Lees verderProf. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen