Hypothyreoïdie: praktische adviezen

Aanbevelingen om thyroxine correct in te nemen
- een inname om de 24 uur
- bij voorkeur ’s morgens, op de nuchtere maag, met wat water, een halfuur voor het ontbijt of ’s avonds voor het slapengaan
- op enkele uitzonderingen na is een behandeling met thyroxine een levenslange behandeling
- een behandeling met thyroxine mag nooit worden onderbroken zonder medisch advies;
- als u calcium-, ijzer-, soja- of vitaminesupplementen inneemt of een maagbeschermend middel, wacht dan na de inname van die stoffen minstens vier uur voor u thyroxine inneemt om de goede absorptie door het lichaam niet te verstoren;
- in België is thyroxine in twee vormen op de markt. Het werkzame bestanddeel is hetzelfde, maar de hulpstoffen verschillen. Die laatste kunnen de absorptie van thyroxine door het lichaam ook wijzigen. Als u een evenwicht hebt gevonden met een bepaald product, heeft het geen zin om over te schakelen op een ander.
Regelmatige controle
Een regelmatige, levenslange controle is noodzakelijk voor iedereen die hypothyreoïdie heeft of heeft gehad. Eerst om de behandeling uit te balanceren en vervolgens omdat de personen onderhevig kunnen zijn aan grote gewichtsveranderingen of een hormonale verandering. Dat geldt vooral voor vrouwen (zwangerschap, menopauze enz.). Het is dus aanbevolen om levenslang minstens een keer per jaar bloed af te nemen en de hormonen te laten onderzoeken, of twee tot drie maanden na een wijziging van het merk van de medicatie of na het opstarten van een nieuw medicijn dat een invloed kan hebben op de benodigde hoeveelheid schildklierhormoon.
Gezonde levensstijl
In het dagelijkse leven verschillen de maatregelen voor een gezonde levensstijl bij mensen met hypothyreoïdie niet van de maatregelen voor de algemene bevolking, onder andere wat de inname van jodium betreft.
- Het is aanbevolen om een tot twee keer per week voedingsmiddelen afkomstig uit de zee te eten.
- Om een licht tot matig jodiumtekort in België te voorkomen is het aanbevolen om jodiumhoudend zout te gebruiken bij het koken, zonder meer zout te gaan gebruiken.
Artikel geschreven in samenwerking met prof. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Candice Leblanc