Longkanker is een ernstige aandoening van de longen. Een longtumor ontstaat wanneer bepaalde longcellen niet meer normaal functioneren en zich op een abnormale en ongecontroleerde wijze vermenigvuldigen. De meeste longkankers ontstaan in een vertakking (bronchus) van de longen. Men spreekt dan ook vaak van bronchuscarcinoom.
Allereerst beschadigt de ontwikkeling van de tumor, die geleidelijk groeit, het longweefsel en gaat de normale werking van de long verstoren. De kankercellen van de longtumor kunnen ook in andere delen van de long of in andere organen van het lichaam terechtkomen. Deze verspreiding van kankercellen via de bloedvaten of via de lymfevaten is verantwoordelijk voor de vorming van metastasen.
De metastasen kunnen de lever, de hersenen en het bot aantasten. Ze vormen ook gezwellen, met andere woorden een groep kankercellen die op hun beurt letsels gaan veroorzaken aan de organen waarin ze zich ontwikkelen.
Eerst hebben ze neoantigenen geïdentificeerd, d.w.z. specifieke eiwitten die verschijnen als normale cellen kwaadaardig worden als gevolg van genetische mutaties. De vors...
Lees verderOncologen hebben het in The Guardian over eenvoudige, uitvoerbare, dagelijkse dingen die ze doen om kanker te voorkomen.
Bijna één op de drie Belgen (30%) geeft zelfs ronduit aan dat ze het krijgen van de ziekte als de eigen fout beschouwen van de patiënt. Dat blijkt uit een onderzoek dat p...
Lees verder"Laat dat vechten over aan dokters en onderzoekers. Patiënten hebben vooral steun en troost nodig”, aldus de hoofdredacteur op VRT NWS. "Vechten tegen kanker, het is ook...
Lees verderNaast de longkanker die het vaakst in verband wordt gebracht met roken, zijn er andere vormen van deze kanker, waaronder ALK+ longkanker.
Lees verderBijna 85% van alle longkankers worden veroorzaakt door tabak. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste preventiemaatregel.
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. dr. Johan Vansteenkiste, Respiratoire Oncologie, UZ Gasthuisberg
Nathalie, 45 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen