De typische vorm van het hemolytisch uremisch syndroom (HUS) is een aandoening die doorgaans voorkomt bij kinderen en wordt veroorzaakt door een darminfectie (met name E. coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Yersinia, rotavirus). Als gevolg van de darminfectie ontstaat een toxine (giftige stof) die de bloedvaten beschadigt. Een episode van voorafgaande diarree is meestal, maar toch niet altijd aanwezig. De symptomen van HUS en aHUS zijn dezelfde maar de oorzaak is verschillend. Bij de atypische vorm is er geen toxine verantwoordelijk voor de ziekte.
Bij mensen met een genetische afwijking in een of meer complementfactoren kunnen omgevingsfactoren verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van het atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS). Dat kunnen bijvoorbeeld bepaalde bacteriën zijn die geen toxine vormen (pneumokok, mycoplasma, legionella) of virussen zoals het HIV.
In sporadische gevallen kan een vaccinatie een uitlokkende factor zijn, evenals de aanwezigheid van kanker, het innemen van afweeronderdrukkende geneesmiddelen zoals tacrolimus en interferonen, en in uitzonderlijke gevallen ook de anticonceptiepil, een zwangerschap of auto-immune systeemziekten.
Eculizumab is een monoklonaal antilichaam dat complementfactor C5 afremt zodat bij de meeste patiënten met atypisch hemolytisch uremisch syndroom...
Lees verderNiertransplantatie is een optie als de nierfunctie helemaal is uitgevallen en de patiënt dialyse krijgt. Het succes van de niertransplantatie hangt echter af van het soor...
Lees verderDr. Karin Janssens van Doorn, nefroloog, Brussel
Hans, 19 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen