Gepubliceerd op 15/04/2013 à 13:16
De dagen worden langer. En met de toename van de hoeveelheid licht, voelen we ons fitter, minder vermoeid en verdwijnt ook onze neerslachtigheid. Wat is hier aan de hand?
Het grote verschil tussen de winter en de zomer is de hoeveelheid licht. In de winter is er veel te weinig licht: het licht heeft maar een sterkte van 1000 lux, wat overeenkomt met 1000 kaarslichtjes. Om zich goed te voelen heeft een mens toch al gauw 10.000 lux of 10.000 kaarslichtjes nodig. Gelukkig is dat in de zomer aanwezig.
De hoeveelheid licht heeft gevolgen voor de productie van melatonine. Melatonine, ook wel slaaphormoon genoemd, wordt in ons brein aangemaakt van zodra de duisternis intreedt. Daar hebben we dus in de winter teveel van. En dat heeft gevolgen …
In de winter kan de melatoninepiek al worden ingezet vanaf 16-17 uur. Als we het werk verlaten, is het immers al donker. Gevolg: we zijn meer moe en gaan ook vroeger naar bed.
Maar niet alleen de vermoeidheid is groter, ook de neerslachtigheid neemt toe. We zijn moedelozer en nemen minder initiatieven, hebben meer zin in alcohol en zijn prikkelbaarder. Sombere gevoelens nemen de bovenhand. We hebben meer zin om te eten, vooral zoetigheden, wat verklaart waarom we in de winter vaker enkele kilo’s bijkomen. Mede ook door het feit dat lichaamsbeweging in de winter eerder beperkt is. Al deze symptomen gelden over een heel lange periode: van oktober tot maart. In België hebben we veel te lange winters en vooral jonge mensen hebben daardoor meer last van winterblues.
Als de dagen langer worden, valt de melatonineproductie ’s ochtends vroeger stil. Daardoor voelen we ons fitter, minder vermoeid en gaan we een fijnere, leukere dag tegemoet. Het lentegevoel heeft dus te maken met licht.
In de zomer blijft het ook ’s avonds langer licht. De aanmaak van melatonine begint later en we gaan dus later slapen. Het al of niet overschakelen van winter- naar zomeruur verandert daar niets aan. De verantwoordelijkheid ligt bij de hoeveelheid licht. In de winter kan dit tekort aan licht opgevangen worden door lichttherapie: 20 minuten onder een lamp die blauw licht aan 10.000 lux geeft.
De temperatuur versterkt sinds enkele dagen eindelijk het lentegevoel, de duur en de intensiteit van het licht nemen elke dag toe. De grote lenteschoonmaak komt er dus sowieso aan en het goede humeur ook!
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van Annelies Smolders, psychotherapeute, slaapspecialiste, Hasselt (www.anneliessmolders.be).
Deel en print dit artikel
De huidige economische crisis is begonnen in 2008. Het is dus nog wat vroeg om al besluiten te trekken. Maar het...Gevolgen van de crisis op de geestelijke gezondheid
Het gebruik van synthetische drugs (amfetamines en xtc) wordt steeds populairder, meer bepaald bij adolescenten. Volgens onderzoe...Drugs: neurologische schade mogelijk
Achteraf zeggen familieleden en vrienden soms: "ik heb het niet zien aankomen" of, integendeel, "het verrast mij niet". Sommige zw...Met of zonder voortekens van zelfdoding
Een postnatale depressie (een depressie post partum) heeft een negatieve weerslag op het leven van de moeder, het kind, de partner en d...Terugval van depressie voorkomen
Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen