Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:13
Tijdens de overgang naar de menopauze lopen vrouwen een groter risico op een depressie. Moeten die psychische klachten met antidepressiva of met hormoonsubstitutietherapie behandeld worden?
Opvliegers, slaapstoornissen, ... : de overgang naar de menopauze gaat vaak gepaard met een aantal fysieke symptomen. Maar vrouwen in de perimenopauze - een periode van enkele jaren voor de laatste maandstonden tot en met de twaalf maanden daarna - kunnen als gevolg van de hormoonschommelingen ook psychische symptomen krijgen, zoals een depressieve stemming of prikkelbaarheid.
Ongeveer 16% van de vrouwen wordt tijdens de perimenopauze depressief. Vooral vrouwen die eerder al een depressie hadden, bijvoorbeeld tijdens hun zwangerschap of na de bevalling, zijn kwetsbaar. Bepaalde gebeurtenissen in het leven, zoals het laatste kind dat het huis verlaat, kunnen ook een invloed hebben op het ontstaan van een depressie.
De invloed van de perimenopauze op het psychisch welbevinden heeft uiteraard te maken met de hormonale veranderingen. Meer bepaald spelen de dalende hoeveelheden oestrogeen en progesteron een belangrijke rol. Hoe die hormonen precies een invloed hebben op het gemoed, is nog niet geheel duidelijk. Maar oestrogeen bijvoorbeeld vermeerdert onder andere wel de hoeveelheid serotonine en de hoeveelheid serotoninereceptoren in de hersenen. Serotonine is een neurotransmitter die helpt signalen te versturen in de hersenen en is betrokken bij de stemming en emoties.
Vandaag nemen veel vrouwen extra hormonen om de fysieke symptomen van de menopauze te verminderen. Kan die hormonale substitutietherapie ook psychische problemen aanpakken?
Een dipje dat enkele weken aanhoudt kan inderdaad verholpen worden met hormonale substitutietherapie. Verschillende studies hebben aangetoond dat hormoontherapie een positief effect heeft op de stemming en het gemoed tijdens de perimenopauze.
Voor een ernstige depressie - de patiënt kan het leven al enkele weken niet meer aan en is niet in staat zelfs eenvoudige taken uit te voeren - blijven antidepressiva effectiever dan oestrogeentherapie.
Toch kan bij sommige vrouwen in de perimenopauze, bij wie de antidepressiva minder goed aanslaan, het toevoegen van oestrogeen de effectiviteit van het antidepressivum verbeteren.
Deel en print dit artikel
De huidige economische crisis is begonnen in 2008. Het is dus nog wat vroeg om al besluiten te trekken. Maar het...Gevolgen van de crisis op de geestelijke gezondheid
Het gebruik van synthetische drugs (amfetamines en xtc) wordt steeds populairder, meer bepaald bij adolescenten. Volgens onderzoe...Drugs: neurologische schade mogelijk
Achteraf zeggen familieleden en vrienden soms: "ik heb het niet zien aankomen" of, integendeel, "het verrast mij niet". Sommige zw...Met of zonder voortekens van zelfdoding
Een postnatale depressie (een depressie post partum) heeft een negatieve weerslag op het leven van de moeder, het kind, de partner en d...Terugval van depressie voorkomen
Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen