Gepubliceerd op 23/02/2011 à 23:06
Wie een cerebrovasculair accident (CVA) krijgt, wordt daarna soms depressief. Een snelle diagnose is zeer belangrijk.
Bij een CVA of beroerte geraakt er bloed in de hersenen ofwel geblokkeerd (herseninfarct), ofwel verspreid buiten de bloedvaten (hersenbloeding). Op die manier kunnen bepaalde delen van de hersenen geen zuurstof meer krijgen, en afsterven. Een vaak voorkomende, maar miskende complicatie van een beroerte is een depressie. Een depressie zou voorkomen bij 25 tot 79% van de CVA-patiënten. Vaak begint de depressie ongeveer drie tot zes maanden na de beroerte.
Het precieze verband tussen een depressie en een CVA is niet geheel duidelijk. Enerzijds is het voor een patiënt vaak moeilijk te moeten leven met de gevolgen van een beroerte. Hij kan zich gefrustreerd en machteloos voelen omdat hij zich bijvoorbeeld niet langer goed kan uitdrukken, of bang zijn voor een nieuw CVA. Aan de andere kant heeft de hersenbloeding of het herseninfarct een directe, biologische impact op de hersenen. Op die manier is de depressie ook een rechtstreeks gevolg van de schade aan de hersenen. Wetenschappers gaan er daarom van uit dat een beroerte iemand vatbaarder maakt voor een depressie, maar dat ook nog andere risicofactoren betrokken zijn bij het ontstaan ervan.
Een depressie maakt het patiënten zwaarder om te herstellen van een beroerte. In vergelijking met niet-depressieve CVA-patiënten, is bij hen het verlies aan functionaliteit groter, zijn de cognitieve capaciteiten meer aangetast en ligt ook de sterftegraad de helft hoger. Gelukkig kan een snelle, effectieve behandeling van de depressie een positief effect hebben, zowel op de depressiesymptomen, als op de functionele en cognitieve gevolgen van de beroerte.
Deel en print dit artikel
Bij een CVA of beroerte geraakt er bloed in de hersenen ofwel geblokkeerd (herseninfarct), ofwel verspreid buiten de bloedvaten (hersenbloeding). Op die manier kunnen...
Wetenschappers van het University College in Londen en universiteiten in Japan analyseerden vijf onderzoeken waarin mensen werd gevraagd hoe vaak ze zich bezighielden met...
Lees verderWekelijks 120 minuutjes doorbrengen in de natuur is het minimum om er voordeel uit te halen op het vlak van gezondheid en welzijn.
Wie twee uur of langer in de natuur d...
Lees verderMarie, 45 jaar
Prof. William Pitchot, psychiater in het Centre Hospitalier Universitaire de Liège - Sart-Tilman
Denise, 42 jaar
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen