Congenitale (aangeboren) hypothyreoïdie treft ongeveer 1 op de 4.000 pasgeborenen. Meisjes hebben er dubbel zo vaak mee te maken dan jongens. Die neonatale hypothyreoïdie kan van voorbijgaande aard zijn, maar is meestal blijvend. Ze kan te wijten zijn aan een misvorming van de schildklier (80% van de gevallen), stoornissen in de synthese van de schildklierhormonen enz.
Cretinisme wordt veroorzaakt door een chronisch jodiumtekort en de daaruit voortvloeiende congenitale hypothyreoïdie. De aandoening komt vooral tot uiting doordat de lichamelijke en psychische ontwikkeling stilvalt. Dankzij de toevoeging van jodium in bepaalde basisvoedingsmiddelen (brood, zout) is cretinisme bijna verdwenen in Europa.
Congenitale hypothyreoïdie moet vroeg vastgesteld worden en zo snel mogelijk behandeld worden. Zonder behandeling of als de behandeling laat wordt opgestart, wordt het kind niet beschermd tegen ernstige neurologische letsels en de gevolgen ervan (bijvoorbeeld: mentale achterstand of zwakzinnigheid). Net als in de meeste geïndustrialiseerde landen wordt er daarom in België een systematische screening georganiseerd bij alle pasgeborenen. Ongeveer 5 dagen na de geboorte wordt bloed afgenomen via de hiel (hielprik). Daarin meten we de concentratie TSH en/of T4 om een eventuele hypothyreoïdie op te sporen.
Prof. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen