De schildklier is een endocriene klier (die hormonen produceert). Ze lijkt op een vlinder van ongeveer 5 cm hoog en 2 tot 3 cm breed. Ze bevindt zich onderaan in de hals.
Ondanks haar lage gewicht (ongeveer 20 g) speelt de schildklier een fundamentele rol in de goede werking van ons lichaam, onder andere bij het regelen van onze stofwisseling.
Hormonen zijn chemische stoffen die geproduceerd worden door een endocriene klier. Ze worden in het lichaam verspreid via het bloed- en lymfestelsel. Ze brengen chemische ‘boodschappen’ over naar een of meerdere organen waarvan ze de functie, de samenstelling en de interacties wijzigen.
Er bestaan veel hormonen, waaronder insuline, groeihormoon en geslachtshormonen, zoals oestrogenen en testosteron.
De schildklier produceert vooral twee soorten hormonen:
T4 is een hormoonvoorloper, een soort prehormoon dat in het bloed wordt omgezet in T3.
T3 reguleert het metabolisme – de mate van de activiteit van het lichaam en de organen en dus van het energieverbruik. De schildklier werkt dus op de lichaamstemperatuur, het hart, het zenuwstelsel, het spijsverteringskanaal, het genitale stelsel, de huid, het haar… Als te veel (hyperthyreoïdie) of te weinig (hypothyreoïdie) schildklierhormonen geproduceerd worden, kunnen al die lichaamszones en -functies ontregeld raken.
De productie van schildklierhormonen door de schildklier wordt gereguleerd door een terugkoppelingssysteem. Bij de terugkoppeling van de schildklierhormonen zijn drie structuren betrokken: de schildklier, de hypofyse en de hypothalamus.
Als er te veel schildklierhormonen in het lichaam aanwezig zijn, wordt de hypothalamus daarvan op de hoogte gebracht en verlaagt hij zijn TRH-productie. Wanneer de hypofyse minder TRH ontvangt, produceert zij minder TSH, wat op termijn dus tot minder schildklierhormonen leidt.
Maar als er niet genoeg schildklierhormonen in het lichaam aanwezig zijn, verhoogt de hypothalamus zijn TRH-productie. Als reactie scheidt de hypofyse meer TSH af. De schildklier produceert op haar beurt meer schildklierhormonen om het evenwicht te herstellen.
Prof. Chantal Daumerie, endocrinoloog aan de Cliniques universitaires Saint-Luc.
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen