Er bestaan geen goed gedefinieerde risicofactoren voor het ontstaan van multipel myeloom. Het zou kunnen dat erfelijkheid, blootstelling aan bepaalde stralingen, toxische chemische producten of bepaalde virussen een rol spelen bij de ontwikkeling van de kanker, maar dat is nog niet formeel bevestigd.
Multipel myeloom ontstaat gemiddeld op 65-jarige leeftijd. De ziekte komt zelden voor bij personen jonger dan 40 jaar. Mannen lopen proportioneel gezien meer kans om de ziekte te krijgen dan vrouwen.
Myeloom is een relatief zeldzame ziekte. Elk jaar krijgen in België ongeveer 700 personen de diagnose.
De term ‘biomarkers’ verwijst naar informatie over de patiënt, zoals bloedafwijkingen, onregelmatigheden die dankzij medische beeldvorming aan het licht komen of bijzon...
"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Prof. Michel Delforge, kliniekhoofd hematologie UZ Leuven en voorzitter Leuvens Kankerinstituut
Het kortedarmsyndroom (SBS)
Inflammatoire darmziekten (IBD) Inleiding
Lymfomen
Multiple sclerose
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Slapeloosheid
Transplantatie van organen
Wondverzorging