Multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is een beenmergkanker.
In normale omstandigheden produceren de plasmacellen een groot aantal verschillende immunoglobinen, die ons in staat stellen om infecties te bestrijden. Bij multipel myeloom vermenigvuldigen abnormaal geworden plasmacellen zich op ongecontroleerde wijze door cloning. De 'kwaadaardige' plasmacellen (kankercellen of myeloomcellen) produceren op hun beurt identieke abnormale immunoglobinen, die niet in staat zijn om infecties te bestrijden.
De immunoglobinen worden 'monoklonale eiwitten', 'M-eiwitten' of 'paraproteïnen' genoemd. Ze komen in abnormaal grote hoeveelheden voor in het bloed en/of de urine en ontwikkelen zich ten koste van de normale immunoglobulinen. Het verzwakte immuunsysteem is dan niet in staat om te vechten tegen de wildgroei van kankercellen.
Deze kwaadaardige plasmacellen zijn meestal ook terug te vinden in het beenmerg van verschillende botten. Daarom spreken we van 'multipel' myeloom.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van prof. Chantal Doyen, geassocieerd diensthoofd hematologie bij de CHU UCL Namen (vestiging Godinne)
Het beenmerg is het zachte en sponsachtige weefsel dat zich in bepaalde botten van ons skelet bevindt.
Beenmerg is aanwezig in de holte van de botten van de wervels, de schedel, het bekken, de borstholte en de zone rond de schouders en de heupen.
Het is als het ware de 'fabriek' die de belangrijkste bloedcellen produceert, namelijk:
Er bestaan verschillende soorten witte bloedcellen. Een van deze soorten zijn de plasmacellen, die het vertrekpunt vormen van myeloom.
De rol van plasmacellen
Plasmacellen zijn een soort witte bloedcellen. Ze zijn belangrijk voor de verdediging van ons lichaam tegen externe aanvallen.
Wanneer externe substanties (virussen, bacteriën, toxines...) ons organisme binnendringen en door ons immuunsysteem herkend worden, komen de plasmacellen in actie om ze te neutraliseren. Deze ongewenste gasten worden herkend aan hun 'antigenen'. Plasmacellen produceren immunoglobulinen (antilichamen), die zich vastzetten op de antigenen van deze kiemen om ze te vernietigen.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van prof. Chantal Doyen, geassocieerd diensthoofd hematologie bij de CHU UCL Namen (vestiging Godinne)
Er bestaan geen goed gedefinieerde risicofactoren voor het ontstaan van multipel myeloom. Het zou kunnen dat erfelijkheid, blootstelling aan bepaalde stralingen, toxische chemische producten of bepaalde virussen een rol spelen bij de ontwikkeling van de kanker, maar dat is nog niet formeel bevestigd.
Multipel myeloom ontstaat gemiddeld op 65-jarige leeftijd. De ziekte komt zelden voor bij personen jonger dan 40 jaar. Mannen lopen proportioneel gezien meer kans om de ziekte te krijgen dan vrouwen.
Myeloom is een relatief zeldzame ziekte. Elk jaar krijgen in België ongeveer 700 personen de diagnose.
Dit artikel kwam tot stand met de medewerking van prof. Chantal Doyen, geassocieerd diensthoofd hematologie bij de CHU UCL Namen (vestiging Godinne)
De term ‘biomarkers’ verwijst naar informatie over de patiënt, zoals bloedafwijkingen, onregelmatigheden die dankzij medische beeldvorming aan het licht komen of bijzonderheden o...
Botletsels en -pijnen
Net als alle kankerbehandelingen kan de medicatie die gebruikt wordt om myeloom te bestrijden bijwerkingen veroorzaken. Deze bijwerkingen zijn afhankelijk van de toegediende produc...
Lees verderBij jonge patiënten wordt gewoonlijk de volgende therapeutische strategie gehanteerd:
Stamceltransplantatie is erop gericht de remissiefase te verlengen. Het gaat om een bijzonder krachtige behandeling, die de kankercellen in grotere mate kan vernietigen, maar die d...
Lees verderProteasoom regelt en recycleert de eiwitten in de cellen. Door proteasoom te verhinderen worden de cellen afgesneden van hun bestaansmiddelen, waardoor ze afsterven. Kankercellen z...
Lees verderIMID's zijn erop gericht de groei en de reproductie van kankercellen te blokkeren door:
Prof. Michel Delforge, kliniekhoofd hematologie UZ Leuven en voorzitter Leuvens Kankerinstituut
Prof. Chantal Doyen, diensthoofd hematologie verbonden aan het CHU UCL Namur\*
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen