Multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is een beenmergkanker.
In normale omstandigheden produceren de plasmacellen een groot aantal verschillende immunoglobinen, die ons in staat stellen om infecties te bestrijden. Bij multipel myeloom vermenigvuldigen abnormaal geworden plasmacellen zich op ongecontroleerde wijze door cloning. De 'kwaadaardige' plasmacellen (kankercellen of myeloomcellen) produceren op hun beurt identieke abnormale immunoglobinen, die niet in staat zijn om infecties te bestrijden.
De immunoglobinen worden 'monoklonale eiwitten', 'M-eiwitten' of 'paraproteïnen' genoemd. Ze komen in abnormaal grote hoeveelheden voor in het bloed en/of de urine en ontwikkelen zich ten koste van de normale immunoglobulinen. Het verzwakte immuunsysteem is dan niet in staat om te vechten tegen de wildgroei van kankercellen.
Deze kwaadaardige plasmacellen zijn meestal ook terug te vinden in het beenmerg van verschillende botten. Daarom spreken we van 'multipel' myeloom.
De term ‘biomarkers’ verwijst naar informatie over de patiënt, zoals bloedafwijkingen, onregelmatigheden die dankzij medische beeldvorming aan het licht komen of bijzon...
"Terzake" ging op de Dag tegen Kanker een kijkje nemen in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, waar naarstig aan een doorbraak wordt gewerkt: "Het is veelbelovend,...
Lees verderDe Caring Hat werd ontworpen door Fabienne Delvigne. Dit initiatief biedt hoeden aan als alternatieve oplossing voor pruiken en mutsen, bijvoorbeeld voor wie lijdt aan haaruitval ten gevolge van een kankerbehandeling.
Dr.Philip Vlummens, hematoloog UZ Gent.
Prof. Michel Delforge, kliniekhoofd hematologie UZ Leuven en voorzitter Leuvens Kankerinstituut
Chronische myeloïde leukemie
Covid-19
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)
Maagkanker
Melanoom
Oogontsteking, oogirritatie of droge ogen
Overactieve blaas
Transplantatie van organen