Een bipolaire stoornis wordt veroorzaakt door tal van factoren. Sommige gebeurtenissen kunnen hierin een grote rol spelen: een moeilijke gezinssituatie, een moeilijke jeugd (geweld, moeilijke scheiding van de ouders, overlijden van een naaste enz.).
Soms zijn deze factoren minder goed zichtbaar: opgroeien in een klimaat van kritiek, verwijten of een gebrek aan zelfvertrouwen. Op zich veroorzaakt geen van deze elementen een bipolaire stoornis. Wel kunnen ze (net als de genetica) iemand kwetsbaar maken.
Gebeurtenissen die de ziekte kunnen uitlokkenMeestal manifesteert een bipolaire stoornis zich wanneer een bepaalde gebeurtenis ze uitgelokt heeft: een trauma, hevige stress, druggebruik of bepaalde geneesmiddelen.
De ziekte volgt daarna haar eigen evolutie. Crisissen kunnen ook spontaan optreden, zonder dat ze worden uitgelokt, maar meestal duiken ze toch op in bepaalde situaties:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Daniel Souery, psychiater bij Psy Pluriel.
Een vaak geopperde hypothese is dat mensen met een bipolaire stoornis afwijkingen vertonen in de productie en de overdracht van neurotransmitters, chemische stoffen die nodig zijn voor de communicatie tussen de neuronen.
De bekendste neurotransmitters die een rol spelen in de regeling van de stemming, zijn:
Er wordt tegenwoordig heel wat onderzoek verricht naar bipolaire stoornis met functionele beeldvorming van de hersenen, een techniek waarmee onze hersenen in actie kunnen worden bestudeerd. Daarmee wordt bepaald welke hersenzones van mensen met een bipolaire stoornis mogelijk op een andere manier werken.
Genetische kwetsbaarheidEr is nog geen gen voor bipolariteit geïdentificeerd. Toch is al lang bekend dat de ziekte vaker voorkomt bij mensen met antecedenten in de familie – dit wil zeggen dat er in de familie nog andere mensen zijn die met deze stoornis kampen. Waar de ziekte in de algemene bevolking 1% van de mensen treft, stijgt dat tot 10% bij een eerstegraadsrelatie met iemand met een bipolaire stoornis (ouders en kinderen).
Geeft iemand met een bipolaire stoornis de ziekte dan door aan zijn of haar kinderen? Niet noodzakelijk. Het risico is gewoon groter dan in de algemene bevolking, maar ook externe factoren beïnvloeden de ontwikkeling van een bipolaire stoornis.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Daniel Souery, psychiater bij Psy Pluriel.
We weten nog niet zeker wat een bipolaire stoornis veroorzaakt, maar de oorzaak is alleszins meervoudig: het resultaat van biologische afwijkingen en omgevingsfactoren. Dat zijn slechts hypothesen, hoewel de wetenschap steeds meer inzicht verkrijgt in de biologische oorzaken van deze stoornis.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Daniel Souery, psychiater bij Psy Pluriel.
De oorzaken van een bipolaire stoornis zijn complex: genetische kwetsbaarheid, neurobiologische veranderingen, psychosociale factoren enz. Daarom moet ook de aanpak multidisciplina...
Lees verderMensen met een bipolaire stoornis kampen met aanzienlijk psychologisch lijden. Dankzij psychotherapie kunnen patiënten zich beter voelen en mind...
Lees verderCrisissen kunnen spontaan opduiken, maar er zijn wel bepaalde factoren die de kans daarop vergroten. Bepaalde leefgewoontes kunnen daarom het risico op een relaps van een bipolaire...
Lees verderOm de kans op een geslaagde behandeling en het uitblijven van een relaps te verhogen, is het cruciaal dat de patiënt en zijn of haar omge...
Lees verderTijdens de manische fase is een ziekenhuisopname meestal gerechtvaardigd. Die toestand kan verwoestende gevolgen hebben voor het leven van de patiënt. Een ziekenhuisopname kan da...
Lees verderOnafhankelijk van de manische of depressieve fasen moeten mensen met een bipolaire stoornis een behandeling volgen om een relaps te voorkomen....
Lees verderAngst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen