Bipolaire stoornis in haar meest gebruikelijke vorm treft 1 tot 2% van bevolking, en tot 5% voor alle vormen samen. Toch blijkt de diagnose vaak moeilijk.
Na het verschijnen van de bipolaire stoornis duurt het gemiddeld acht jaar voor de juiste diagnose wordt gesteld.
Een van de redenen is dat de stoornis vaak verward wordt met een klassieke (unipolaire) depressie.
Sneller behandelen om de gevolgen te beperkenDe juiste diagnose is ontzettend belangrijk, omdat alleen dan een preventieve langetermijnbehandeling mogelijk is die relapsen kan voorkomen.
Hoe later de diagnose wordt gesteld, hoe groter de mogelijke schade is die de bipolaire stoornis heeft aangericht.
De eerste tekenen van een bipolaire stoornis duiken meestal op rond 20-25 jaar, maar er bestaan ook vroege (adolescentie) en late vormen (na 50 jaar).
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Daniel Souery, psychiater bij Psy Pluriel.
Iemand met een bipolaire stoornis kampt met overdreven stemmingswisselingen en beleeft zowel sterke ups als downs, niet eens uitgelokt door een externe gebeurtenis. En als er wel iets is gebeurd, is de reactie niet in verhouding.
Lange periodes van zware depressie (depressieve episodes) worden afgewisseld met periodes van grote opwinding (manische episodes). Tussen die ups en downs zitten periodes met een stabiel humeur en is een normaal leven mogelijk.
Klassieke depressie of bipolaire stoornis?U begrijpt het al: het verschil tussen een klassieke depressie en een bipolaire stoornis is dat er bij een bipolaire stoornis sprake is van ernstige stemmingswisselingen. Toch gebeurt het regelmatig dat zelfs bij iemand met een bipolaire stoornis de ups heel wat minder vaak voorkomen dan de depressieve episodes, of dat ze zelfs helemaal onopgemerkt voorbijgaan. Het is dan ook eens zo belangrijk om de juiste diagnose te stellen, want bipolaire stoornissen worden compleet anders behandeld dan een depressie.
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Daniel Souery, psychiater bij Psy Pluriel.
De stemming is een gemoedstoestand: ze geeft de gebeurtenissen die we meemaken een mooie of een lelijke kleur. Ze beïnvloedt onze manier van denken, voelen, reageren en ons energiepeil.
Tal van factoren beïnvloeden onze stemming:
Het humeur kent dus natuurlijke schommelingen. Iedereen stapt soms ‘met het verkeerde been’ uit bed en ziet die dag alles somber in, of voelt zich soms onverstoorbaar goed. Die stemmingswisselingen zijn volstrekt normaal.
Abnormale stemmingswisselingenIedereen kan uitgelaten zijn na goed nieuws, of erg verdrietig zijn na een traumatische ervaring zoals een scheiding of een overlijden. Bij mensen met een bipolaire stoornis is het niet de aard van de stemming, maar de intensiteit die problematisch is.
Stemmingswisselingen worden abnormaal wanneer:
Dit artikel kwam tot stand met medewerking van dr. Daniel Souery, psychiater bij Psy Pluriel.
De oorzaken van een bipolaire stoornis zijn complex: genetische kwetsbaarheid, neurobiologische veranderingen, psychosociale factoren enz. Daarom moet ook de aanpak multidisciplina...
Lees verderMensen met een bipolaire stoornis kampen met aanzienlijk psychologisch lijden. Dankzij psychotherapie kunnen patiënten zich beter voelen en mind...
Lees verderCrisissen kunnen spontaan opduiken, maar er zijn wel bepaalde factoren die de kans daarop vergroten. Bepaalde leefgewoontes kunnen daarom het risico op een relaps van een bipolaire...
Lees verderOm de kans op een geslaagde behandeling en het uitblijven van een relaps te verhogen, is het cruciaal dat de patiënt en zijn of haar omge...
Lees verderTijdens de manische fase is een ziekenhuisopname meestal gerechtvaardigd. Die toestand kan verwoestende gevolgen hebben voor het leven van de patiënt. Een ziekenhuisopname kan da...
Lees verderOnafhankelijk van de manische of depressieve fasen moeten mensen met een bipolaire stoornis een behandeling volgen om een relaps te voorkomen....
Lees verderAngst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen