De cellen in ons lichaam hebben voedingsstoffen en zuurstof nodig om te kunnen werken. Ze moeten ook hun afvalstoffen kunnen kwijtraken. Het bloed zorgt voor het transport van de voedingsstoffen, de zuurstof en de afvalstoffen. Het hart is een spier die dat bloed door ons hele lichaam stuurt. Het werkt dus als een pomp.
De slagaders voeren het zuurstofrijke bloed via de longen naar de organen. De aders voeren het bloed met de afvalstoffen die tijdens de werking van ons lichaam vrijkomen terug van de organen naar het hart. Het hart zelf wordt van bloed voorzien door de kransslagaders. Tussen de hartboezems en de hartkamers, en aan de uitgang van de hartkamers liggen hartkleppen. Dat is een soort terugslagkleppen die ervoor zorgen dat de pomp het bloed niet de verkeerde richting uitstuurt.
De bloedsomloopHet hart bestaat uit vier holten: twee boezems (een linker en een rechter) en twee kamers (een linker en een rechter). De hartboezems nemen het bloed uit de aders op en persen het door samentrekking de hartkamers in. De hartkamers stuwen het bloed daarna – ook door samentrekking – naar de slagaders.
Liever gezegd: de rechterkamer stuurt het bloed naar de longen waar het bloed het koolzuur of koolstofdioxide afgeeft en zuurstof opneemt. Het bloed stroomt dan terug naar de linkerboezem en vandaar naar de linkerkamer. Daarna wordt het weggepompt naar de aorta, de grote lichaamsader die zich in verschillende slagaders vertakt om het hele lichaam van bloed te kunnen voorzien. Na het circuit door het lichaam komt het bloed via het bloedvatenstelsel terug in het hart. Meer bepaald in de rechterboezem.
De rechterhelft van het hart levert dus bloed toe aan de longen. De linkerhelft voorziet het lichaam van zuurstofrijk bloed.
In rusttoestand herhaalt deze cyclus zich 60 tot 80 keer per minuut, wat overeenkomt met het aantal hartslagen (de polsslag). Het hartritme past zich automatisch aan aan de behoeften van het lichaam. Bij fysieke inspanningen bijvoorbeeld zal het stijgen.
Het hart is een spier die het bloed door het hele lichaam stuurt. Deze werkt als een pomp, met contractie- (systole) en ontspanningsfases (diastole). In rusttoestand herhaalt de cy...
Lees verderHartfalen is een ernstige ziekte met mogelijk een fatale afloop, zeker als er geen geschikte behandeling is.
De ziekte verloopt meestal via opeenvolgende opsto...
Lees verderZout zorgt ervoor dat het lichaam water ophoudt. Eén keer zwaar overdrijven is al genoeg om ‘s nacht ademnood te veroorzaken. Want overmatig zoutgebruik is voldoende o...
Lees verderBij een stabiele toestand van het hartfalen sporen de huisarts en de cardioloog patiënten altijd aan om opnieuw te beginnen sporten: zwemmen, fietsen (op vlak terrein) en wandele...
Lees verderDeze geneesmiddelen vormen de basis van de medicamenteuze behandeling van hartfalen. Ze werken in op de overstimulatie van de co...
Lees verderDe afgelopen jaren zijn er ook nieuwe niet-medicamenteuze technieken ontwikkeld.
Bij sommige patiënten die een op het elektrocardiogram zichtbare afwijking hebben en bij...
Lees verderDe behandeling van hartfalen heeft een dubbel doel:
dr. Pierre Troisfontaines van het CHR Citadelle, vicevoorzitter van de BWGHF (Belgian Working Group on Heart Failure and Cardiac Function)
Angst voor het vaccin
Artrose
Buikgriep
Chronische bronchitis
Covid-19
Covid-19 en fake news
Diabetes
Hemofilie
Hoge bloeddruk
Lactose-intolerantie
Longkanker
Lysosomaal zure lipase deficiëntie
Melanoom
Multipel myeloom
Prostaatkanker
Transplantatie van organen